Pia Miettinen kävi hallilla pitämässä tokon tehoviikonloppua. Koiria oli kuusi, ja jokainen sai harjoitella kahta ongelmallista liikettä.

Meidän liikkeet olivat luoksetulo ja tunnari. Huima oli odotellut jo autossa kolmisen tuntia ennen kuin päästiin hommiin, ja hallissakin saatiin vielä odotella jonkin aikaa ruokatauon loppumista. Otettiin sillä välillä kontaktiharjoituksia ja nouto.

Luoksetuloon ei oikeastaan saatu sen kummempaa neuvoa, kuin että jos vauhtia ei ole, ei saa palkatakaan, ja että suoria luoksetuloja täytyy ottaa paljon. Täytyy myöntää, että olen ollut vähän lepsu tässä(kin) asiassa. Pysäytykset menivät itse asiassa aika kivasti ilman että kertaakaan heitin sille suoraan mitään. Vauhtia oli muutamassa suorituksessa liian vähän. Huima oli suht hyvin hommissa mukana ja leikki hyvin, mutta ehkä tilanne oli sen verran outo että lopetellessa se näytti vähän väsähtäneelle.

Toiselle kierrokselle päästiin vasta kolmen jälkeen, ja siinä vaiheessa oltiin molemmat jo ihan kuitteja. Sinänsä ihan hyvä, että Huimakin oli vähän rauhallisempi tunnaria varten. Tosin kun se näki lattialla olevan kapulaläjän, sen silmät alkoivat loistaa ja niinhän se sitten karkasikin kapuloille ennen kuin sinne oltiin edes ehditty viedä omaa kapulaa.

Ekat harjoitukset niin, että Huima vietiin ihan lähelle kapuloita, jätettiin istumaan, ja se sai katsella kun asettelin omaa kapulaa ihan kasan reunalle. Sitten siitä vapautus (ilman käskyä niin kauan että se tajuaa idean). Kaksi toistoa meni hyvin kun kapula oli sen verran sivussa, mutta kolmas menikin sitten ihan plörinäksi kun laitoin kapulan liian vaikeaan paikkaan vähän keskemmälle. Huima nosteli vuoron perään melkein kaikki väärät, ja järsi niistä hammastikkuja. Järsimisestä ei kannata kuulemma sen suuremmin järkyttyä, eikä kieltää siitä, pitää vaan odotella että se tekee itse ratkaisut.

Sitten otettiin vielä kaksi toistoa niin, että kapulat olivat rivissä ja oma reunimmaisena. Itse menin seisomaan niiden väliin. Ok. Kaikki noudot niin, että Huima sai katsella oman kapulan asettelun. Käskyn/vapautuksen sanomisessa täytyy olla tarkkana, ettei sillä vahingossakaan tule innostaneeksi koiraa. Kapuloita kannattaa aina käyttää montaa kerralla, ja vaihtaa oma joka käytön jälkeen.

*********************************************

Muihin liikkeisiin saatiin myös kivasti vinkkejä:
Ruutua voi ottaa myös niin, että jättää koiran ruudun eteen, käy näyttämässä sille oikeaa paikkaa ruudusta, siirtyy itse ruudun toiselle sivulle, ja kutsuu siitä koiran ruutuun. Koiran ollessa oikeassa paikassa palkan heitto.

Ohjattua noutoa voi ottaa aluksi niin, että jättää koiran merkille, käy nostamassa oikeaa kapulaa, ja siitä sitten liikkeenä, tai niin, että sen jälkeen kun on nostanut kapulaa jää itsekin sinne oikean kapulan lähelle ja lähettää koiran siitä noutoon.

Koiran vireystilaan kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota, ja opettaa sille vaikka tietyt sanat tai alkurutiinit millä vireyttä saa nopeasti joko ylös tai alas. Myös palkkauksessa otettava huomioon, eli esim. paikallamakuu palkataan namilla ja paikalla istuminen lelulla.

Yhteisiä leikkejä kannattaa harjoitella erilaisina variaatioina, ja käyttää niitä myös palkkana esim. kisoissa.

Paljon erilaisia treenipaikkoja ja paljon toistoja uusiin liikkeisiin. Jos koira tarvitsee 500 toistoa per uusi liike, se ei ole vielä erityisen paljon.

Päivä oli oikein hyvä, mutta selvästi huomasi että Huimalle se oli vähän liian rankka. Olisiko se sitten hiukan peilannut vielä omaakin väsymystäni, mutta varsinkin toisella kierroksella se näytti aika epävarmalle. Tosin, eilen illalla tehtiin pitkä agilitytreeni ja tänään autossa odottelua oli melkein seitsemän tuntia, että ei ihmekään jos vähän jo väsytti.