Tomera kuuli, että se ei pääse osallistumaan poropaimennustestiin vielä tänä vuonna, ja päätti järjestää itselleen oman testin täkäläisellä eläinkannalla. Oli ensimmäinen kerta sitten pikkupentuaikojen, kun päästin sen taajamametsikössä irti, ja myös viimeinen. Tomppa bongasi täpläkauriin (ent. kuusipeura) jäljet, seurasi niitä, ja pääsi ajolle. Katseltiin sitten vaan päältä kun kolmen peuran tokka juoksee pellon poikki Tomera perässä, ja katoaa kaukaisuuteen. Huuto

Haukku loppui aika pian, mutta jäljillä viihdyttiin niin, että pentu oli kateissa yhteensä vartin verran. Sieltä se sitten pompotteli kieli vyön alla meitä vastaan kun oltiin palaamassa takaisin päin.

Tämmöisiä söpöläisiä Tompan porot olivat, ja sovittiin Tomeran kanssa että toiste niitä ei ahdistella:



***********************
Illalla käytiin Kaisun ja Rudyn kanssa kennelmajalla vähän tokoilemassa. Tomera aloitti karkaamalla takaluukusta suoraan eteenmenopallolle, ja oman vuoronsa alkajaisiksi Huima teki saman tempun. Siinäpä vasta kiva liike.

Otettiin Huimalle sitten toinen vielä ihan oikeasti lähetettynä, ja kylläpä se pinkoikin aika vauhtia kentän toiseen päähän. Sitten otettiin kaukot x 2, joista toinen sarja parin metrin päästä meni oikein hyvin. Vähän seuraamista (paikka tahtoi seilata), ja luoksetuloja.

Luin tänään keskustelupalstalta, että mitä suurempi sukusiitosprosentti koiralla on, sen idarimpi se on. Näkyy pitävän paikkaansa Huiman kohdalla, se oli tänään taas ihan kuin ei olisi mistään luoksetulon pysähtymisistä ikinä kuullutkaan. Sarjana namia heittämällä se tekee terävät pysähdykset lujastakin vauhdista, mutta liikkeenä ja jätettynä ei sitten millään.

Lopuksi sille tehtiin vielä tunnari kokonaisena liikkeenä, ja se meni kohtuullisen hyvin. Se haisteli hyvin, nosti ensin omansa mutta palasi vielä varmistelemaan muita. Toi kuitenkin lopulta omansa, kun vaan viitsittäisiin harjoitella niin tuo epävarmuus varmaan jäisi aika pian pois.

Huimalla oli aika kivaa, se leikki innolla ja oli muutenkin taas pentumaisempi kuin Tomera konsanaan. Pisti kyllä taas mietityttämään että pitääkö sen kanssa unohtaa kaikki tavoitteet tokossa, kun ei tuo luoksetulo tunnu menevän jakeluun sitten millään. Pitäisi vielä ehkä katsoa sääntökirjasta paljonko kaksoiskäskystä menee pisteitä, kun se pysähtyy kyllä jos sille näyttää lisäksi käsimerkkiä...

Tomppa aloitti myös tekemällä eteenmenon. Oin vienyt pallon ihan eri päähän kenttää kuin sen aiemmin löytämän, ja se ei etukäteen tiennyt että pallo on siellä. Vihjeellä se taisi kyllä sitten jo bongata sen, vaikka olikin kaukana. Hyvin malttoi odottaa käskyä (toki pidin kiinni siitä), ja juoksi suoraan ja vauhdilla.

Sitten oli vuorossa taas lelun kanssa hillumista, ja välillä se unohti lelunkin kun piti alkaa haistelemaan pissoja. Sitten kun päästiin tekemään, se kyllä keskittyi oikein hienosti, pitää vaan olla vähän varovainen sen kanssa ettei tule tavaksi nuo väliaikanuuskuttelut.

Naksulla tehtiin ensin pari perusasentoa, ja sitten seuraamista. Maksimimatka taitaa olla edelleen viisi-kuusi askelta, mutta kontakti on yleensä aika loistava, samoin paikka on hyvä. Pompottelua on edelleen, mutta eiköhän se siitä laannu. Tänään tehtiin muutama juoksupätkä ilman namia, aika hyvin sujui!

Sitten luoksetulo. Ekaa kertaa Tomera lähti hiipparoimaan perään jätettynä, toisella yrittämällä pysyi ja tuli suht reippaasti.

Luoksetulon pysähdyksiä kutsu-seis-naminheitto-sarjana, tosi hyviä ja napakoita pysähdyksiä pelkällä käskyllä, aika reippaastakin vauhdista. Miten ihmeessä se on voinut tuon oppia noin nopsaan (heh, sillähän onkin pieni sukusiitosprosentti Nauru)? Perään kokeilin liikkeestä seisomista, mutta sitä Tomppa ei kyllä edelleenkään hoksaa.

Lopuksi tehtiin Tompalle ekaa kertaa tunnarikapulan etsimistä. Kaksi ekaa kertaa se näki kun piilotin kapulan, ja löysi ne helposti, kolmannella Kaisu vei sen syrjemmälle siksi aikaa että sain kapulan piilotettua. Ensin etsi vähän liian kaukaa, mutta löysi aika helposti kumminkin. Sen verran aikaa piti kapulaa (purematta!) suussaan, että sain sen otettua pois.

Tomppa oli kyllä aika taitava tänään, on se vaan aika hieno pikkukoira, vaikka välillä vähän tuhmaileekin Hymy