Tomppa sai olla haisuinensa tänäänkin viimeinen oppilas, ja aika loppui vähän kesken. Onneksi ensi viikolla juoksu on jo ollutta ja mennyttä!

Tompan liikkeiksi valitsin tänään voittajan kaukokäskyt sekä noudon.

Auton luona viriteltiin Tomppaa avon kaukoilla, ja ne se teki (ihan läheltä) tosi näpsäkästi, ehkä vähän liian vireessä kylläkin? Voi-kaukot on hankalat, enkä oikein uskalla edetä kun hirvittää että se ei vaihda asentoa oikealla tekniikalla... Näytettiin Riitalle miten ollaan harjoiteltu, ja saatiin ohjeeksi tehdä liikerataa niin,  että selkeästi ensin käsky, ja sitten vasta käsiapu. Naksu oikeasta asennosta + naminheitto taakse (tai takapalkka).

Noutoa aloitellessa seuraava kurssi – eli pikkupennut – olivat jo ryhmittyneet kentän reunoille, ja ne kiinnostivat Tomeraa niin, että oli vähän riskibisnes päästää sitä irralleen. Vaan kun luotto koiraan on kaiken A ja O, niin uskaltauduttiin kumminkin ottamaan ihan täyspitkä nouto. Cool  Tomera odotti hienosti, juoksi kapulalle lujaa, juoksi takaisinpäin lujaa, mutta teki taas sen semmoisen hienon kaarroksen paluumatkalla. Taisi vähän arpoa että lähtisikö kapulan kanssa pentuja moikkaamaan. Kutsulla toi loppuun saakka, tosin roiskaisi kapulan jalkojen juureen eikä luovuttanut käteen.

Neuvoksi tuli, että pitää vahvistaa edelleen noutoja ehdottomalla lempilelulla, ja tehdä lisäksi sisällä kapulanluovutusharjoituksia esim. itse sohvalla istuen. Siinä odotellessa Tomera toi pariin otteeseen maassa lojuvaa kapulaa oma-aloitteisesti, ja lisäksi tehtiin muutama harjoitus niin, että Tomppa nosti kapulan maasta ja toi sen parin metrin matkan käteen. Ehkä siihen vielä joskus saa sen istumisenkin mukaan...

Kotona oli pakko kokeilla vielä tunnaria, kun ensi viikon kurssiteemana on noudot.
Tomera ignorasi koko kapulat, näemmä sille on jollain lailla tullut selväksi, että maassa lojuvat kapulat eivät merkitse mitään. Käskykin taitaa olla Tompalle kyllä huono, Huima kun osaa etsiä "etsi"-käskyllä sekä tunnarit, että mitä tahansa muutakin, mutta Tomppa oli vähän ihmeissään että mitä pitäisi etsiä, ja missä ne namit on. Ehkä me kumminkin lopulta saatiin joku pieni pilkahdus sen aivosoluihin aikaiseksi. Ainakaan se ei ole toistaiseksi ylivireessä tähän hommaan!

Eilen tuli huomatuksi myös, miten yksipuolisesti me treenataan. Nyt pitäisi ottaa ohjelmistoon jäävät ihan kunnolla, käännökset ja askelsiirtymät, ohjatun suunnat ja hyppääminen jotain kantaen. Paikallamakuu on kaamea, siihen pitäisi panostaa ja paljon. Peräpäänkäyttöön tuli eilen vinkiksi semmoinen harjoitus, että tehdään pienellä ympyrällä vähän kuin pohkeenväistöä – sitähän pitää testata ASAP!

************
Tomeraa viedään nyt aika haipakkaa, pitää vähän seurata miten se jaksaa. Tänään ohjelmistossa olisi Virven koulutusta, perjantaina alkaa jälkikurssi (tosin ilman koiraa), ja ensi viikolla taidetaan päästä agilitykurssille. Jee!

Ei Huimaakaan ole unohdettu, se saa yleensä aina tehdä jotain silloin kun Tomppakin treenaa. Nauttiihan se siitä, edistyminen vaan on toinen juttu.