Viimeisenä tokokurssipäivänä saatiin treenikeliksi kunnon ukkonen. Vettä ei tullut, mutta ekan puoli tuntia rytisi kuin viimeistä päivää. Onneksi Tomera ei ole ukkosesta moksiskaan. Kun jytinä loppui, alkoi naapurissa olevalta kesäteatterilta kuulua musiikkia, ja kaupungilla ajelivat hälytysajoneuvot sireenit huutaen. Pari hevostakin kulki rauhallista käyntiä ohi. Pahin häiriö Tomeralle oli silti parkkipaikalle ajavat autot, kun piti aina tarkastaa että kuka sieltä tulee. 
 
Meidän vuoro oli kolmantena, joten odotellessa ehdittiin tehdä kaikenlaista. Aloitettiin tunnarilla; Riitta oli jättänyt valmiiksi kapularivistön jossa oli aukko omaa varten, ja suunnattiin ensiksi sinne. Tomera haisteli kaikki kapulat rauhassa läpi, mutta hiukan pasmat menivät sekaisin kun juuri siinä vaiheessa treenikaveri tuli ihan liki ottamaan meistä häiriötä seuraamiseen. Ei Tompan tunnari ihan vielä kestä tuommoista, joten se nosti omaansa ja jätti siihen. Toisella käskyllä sain sen käteen saakka. Oikein hyvä kuitenkin häiriö huomioiden!
 
Sitten tehtiin paikalla istumista (ok) ja paikallamakuuta (ok), ja peräkkäin liikkeestä seisominen ja seuraaminen + niistä puolet loppupalkasta (hiukan halutonta). Sitten käytiin kävelyllä, ja sen jälkeen uudelleen paikallamakuuta ja vähän seuraamista. Ruutua aika läheltä pallopalkalla – ei mitään super-vauhdikasta, mutta muuten ok.
 
Omalla vuorolla tehtiin kiertämistä, kun halusin varmistusta omalle ajatukselle siitä miten menomatkaa voisi nopeuttaa. Eli nyt kokeiltiin palkata menosuuntaan pari kertaa, ja auttoi se! Jos hidastuu, niin voisi sitten ottaa aina muutaman palkan väliin pelkästä menomatkasta. Merkki kannattaa kuulemma opettaa kuitenkin tavallaan erikseen ja omalla käskyllä. Kokeiltiin sitäkin läheltä, ok. Kun oppii seisomaan kunnolla vastakkaisella puolella, voi hommaa vaikeuttaa niin että pyörähtää itse vähän merkin ympäri, jolloin koiran pitää pyörähtää mukana vastapuolella.
 
Sitten otettiin ohjatun noudon alkeita, tätä tehdäänkin näemmä vuoden välein (muistan että viimeksi on tehty viime syksynä Rajamäessä )  Tomppa tällättiin ensin  törpölle seisomaan ja sitten Riitta vei noudettavan pallon paikoilleen (syvyyttä kolmisen metriä, leveyttä reilu viisi metriä?). Oikealle lähti hyvin, vasen tökki. Pitää testailla tätä vaikka kannellisilla ruokapurkeilla, jotta saadaan hommaan vauhtia. Tai sitten lempparileluilla ja kunnon leikillä.
 
Lopuksi tehtiin vielä kolmen koiran rivistössä ensin luoksepäästävyys (10 ) ja sitten paikallamakuu. Meni maahan aika hyvin ja melkein suoraan. Ensin piilossa puolisen minuuttia, ja sitten loppuaika näkösällä. Pari kehua kun katsoi kohti, kun pää pyöri taas selän takana olleelle parkkipaikalle aika reippaasti. Lopussa nousi taas muiden sivu-käskyistä! Tätä pitäisi nyt päästä treenaamaan ihan kunnolla.
 
Tomera ei ollut ihan reippaimmillaan, mutta ihan ok treeni kumminkin. Voi olla että meillä on ollut nyt vähän liikaa treenipäiviä ja muita rasittavuuksia peräkkäin, tai sitten se valeraskaus on vihdoin iskemässä. Pidetään pieni tokotauko ja katsotaan kuinka sujuu. Jos valeraskaus iskee ihan kunnolla, voi olla että oman mielenterveyden (ja Tompan innokkuuden) vuoksi on pidettävä ihan kunnon treenitaukokin vielä. Höh.
 
Huima ei ole tokoillut muuta kuin sen verran että on noutanut tunnaria kotipihalla. Kaikeksi onneksi se on sujunut hyvin, koitetaan nyt saada kotipihan rauhallinen fiilis tarttumaan muuallekin!
 
****
 
Ja joku hölmö (ja laiska) meni taas päästämään koirat  yhtä aikaa irti Rutikalla iltalenkillä ollessa. Pitää varmaan kohta tatuoida otsaan muistutus pidä porokoiria vapaana ainoastaan yksi kerrallaan, kun se aina pääsee unohtumaan. Niin hävettävän huonosti ollaan kyllä viime aikoina lenkkeilty, että eipä ihme jos koirat alkavat tehdä omia lenkkejään.