Ohjaaja oli huonojen yöunien ja ratsastustunnin jäljiltä hiukan hitaalla, mutta Tomppaapa ei ohjaajan uneksiminen haitannut. Harjoituksetkaan eivät olleet helpoimmasta päästä – tunnin aiheena oli sylkkäri, ja selvisi että siinäkin on omassa tekniikassa sanomista vaikka se onkin ollut itselle aina se lempparikäännös.


Käännösten harjoittelu aloitettiin ensin ilman esteitä, ja sitten pelkästään yhdellä hypyllä. Itselle tuo on aina se vaikein tapa harjoitella, ja nytkin käännökset radanpätkään upotettuna onnistuivat paljon paremmin. Eka käännös sujui hyvin, mutta toisessa piti tosissaan keskittyä että sai toisen kätensä pysymään kurissa. Olen siis tottunut kääntämään koiran edessä ja kahdella kädellä, kun nyt piti kääntää koira omalla sivulla ja yhdellä kädellä. Alkoihan se sieltä kuitenkin tulla kun oikein keskittyi. 


Toisella kierroksella tehtiin koko 11 esteen radanpätkä, jonka alku tuo sylikäännöshässäkkä oli. Tomsku varasteli pariin otteeseen lähdössä (jee!) ja oli oikein innokas. Etäpalkan käyttökin on edistynyt vaikka tällä kertaa piti kurvata melkein palkalta takaisinpäin 180° ja jatkaa matkaa. Kyllähän se aina meni siinä kohden vähän pitkäksi ja piti tehdä jo puolivalssiakin että sen käännetyksi, mutta oli aika kova häiriökin. Loppurata meni tosi kivasti, kerran Tomppa koitti oikoa myös kepeillä kun palkkapurkki oli niiden päässä.  Muuta kovin kummoista radassa ei ollut, yksi jotakuinkin pimeään putkikulmaan lähetys ja yksi hankalampi käännös hypylle.


Meidän lisäksi paikalla ei ollut muita kuin Nala. Toisella kentälläkin oli aika hillittyjä ohjaajia ja koiria, joten puitteet olivat Tompan kannalta hyvät. Tälläkään kertaa en ottanut sille häkkiä mukaan, vaan se sai olla odotusajat seinässä, ja heti tokan kierroksen jälkeen vein sen autoon.


* * *

Tiistain tokotreeneistä taisi jäädä kirjaamatta Tompan haukutusyritys. Kovalla yrityksellä sain siitä irti yhden haukun, mutta jo pelkkä härnääminen tuntui nostavan sen kierroksia. Koitetaan nyt hiukan sitkeämmin harjoitella tätä, saattaisi kyllä olla varsin toimiva juttu.

* * *

Ratsastustunnilla sain onnekseni taas Veijon, unenpuutteessa joku hankalampi heppa olisi voinut olla liikaa. Pellolla oleilevat hirvet olivat vähän säikytelleet hevosia, mutta kun hommiin keskityttiin, unohtui kaikilta kyttäilykin. 

Tunti oli niin rivakka että ei paljon torkkumaan ehtinyt. Ratsastajia oli vain kolme, joten tilaa laukkaharjoituksille oli hyvin. Aloitettiin kentänpoikki tehdyllä siksak-harjoituksella jossa käytiin kiertämässä harjoitusravissa tötteröitä pitkällä sivulla (6/kierros), ja laukattiin vikan tötterön jälkeen takaisin ekaan kulmaan. Sitten harjoiteltiin vastalaukkoja loivalla kaarevauralla, ja lopuksi laukanlisäyksiä niin että samalla kierroksella mentiin ensin harjoituslaukkaa, kevyttä ravia, taas harjoituslaukkaa ja sitten se lisäys vikalla pitkällä sivulla. Hevoset kuumenivat tästä aika hyvin, Veka nyt sentään pysyi hyppysissä vaikka vipinää senkin kinttuihin tuli. 

Ensi tunnille on varattuna sitten Juusto, saas nähdä miten sen kanssa pärjää.