Tänään oli taas Virven treenien vuoro, ja Tomera sai tokoilla valvonnassa. Virve aloitti puhumalla siitä, miten tärkeää on jo alusta asti treenata usein niin, että ympärillä hyörii "tuomari" rapistelemassa ja yskiskelemässä. Koitin ottaa siinä sitten samalla Tompan kanssa kontaktissa istuskelua, ja kohtalaisen hyviä pätkiä se teki, vaikka välillä tuppasi kyllä menemään maate tai lähtemään nuuskuttamaan.

Sitten otettiin ensimmäistä kertaa luoksepäästävyyttä. Ekalla kerralla Tomera meni vähän matkaa vastaan, ja kun komensin sen takaisin, se pysyi vähän paremmin. Kuulemma 8-9 irtoaa tuommoisella. Otettiin vielä toinenkin kerta, ja se meni jo tosi hyvin, vähän tiukemmalla käskyllä ja pienellä paineella valjaissa Tomera pysyi oikein nätisti koko hipelöinnin ajan istumassa.

Sitten piti ottaa luoksetulo ohjattuna, se kun on mennyt meillä niin hyvin... Vaan eipä mennyt tänään. En saanut Tomeraa enää kirveelläkään pysymään perusasennossa, vaan se laittoi joko saman tien maate, tai lähti välittömästi hiipparoimaan tai nuuskimaan. Vähän aikaa tahkottiin, ja taisin jo saada Tomeran vähän paineistumaankin kun alkoi potuttaa.

Otettiin sitten vähän seuraamista väliin tilanteen nollaamiseksi, ja se sujui sentään kohtalaisesti, vaikka heti jos tuli pienikin tauko, Tomppa tuppasi jäämään haistelemaan lattiaa.

Sitten Virve ehdotti että katsotaan miten hyppy sujuu, ja otettiin ekan kerran sitä korkeampana viidellä laudalla. Sen verran sain Tomeran pysymään istumassa, että sain sen käskytettyä hyppäämään, ja se sai pallopalkan perään. Kuulemma kannattaa varoa antamasta käskyä liian aikaisin, sillä vaikka Tomera hyppää reippaasti ja vauhdilla, se saattaa kisoissa hidastua sen verran, että liian aikaisin annettu käsky voi saada takajalat osumaan hyppyyn.

Toisella kerralla kokeiltiin miten se jää seisomaan hypyn taakse – tätäkään en ole ennen uskaltanut kokeilla. Hieno hyppy, ja hyvä ja nopea seisomaan jääminen. Vähän aikaa seistyään se meinasi lähteä, mutta uudella käskyllä jäi niin kauaksi aikaa seisomaan, että sain sen palkattua vierellä. Hymy

Sitten katsottiin seisomisia, nyt Tomera tuppaa ottamaan seis-käskyn liikkeessä siitä kun itse pysähdyn. Otettiin sitten jokunen toisto niin, että itse liikun samalla edelleen taaksepäin, ja se oli kyllä selvästi vaikeampaa ja vähän epävarmaa. Pitäisi myös vähän vähentää namin antamista ja pidentää kehun ja namin väliä, eikä niin että on säännönmukaisesti käsky-(kehu+)nami. Tompan pitäisi alkaa jo oppia kuuntelemaan kehuja ja vähän pähkäilemään mitä siltä halutaan ja mihin olen tyytyväinen.

Lopuksi koitin vielä joko Tomera suosiollisesti jäisi istumaan luoksetulon ajaksi, mutta ei millään. Virve piti sitä sitten sen aikaa kiinni, että saatiin lopulta otetuksi se, vaikka mistään hienosta ohjatusta ei ollut tosiaan puhettakaan. Päättämätön

Luoksetulon loppua kannattaa alkaa harjoittelemaan paljon myös vinoista tulokulmista, ja niin että se on tosi varma, ennen kuin alkaa yhdistää sitä luoksetuloon.

Tunnarista oli sen verran puhetta, että nyt kun on lunta, kannattaa alkaa tehdä niin, että auratun alueen reunaan laitetaan iso kasa hajuttomia kapuloita, ja niiden taakse ja syvälle hankeen piilotetaan oma. Syvälle piilottaessa koira joutuu tekemään töitä, ja hajuttomien kapuloiden yli mennessä voi innostaa koiraa haistelemaan sitä piilotettua, eikä niitä näkösällä olevia.

Tompan lelurallista oli myös vähän puhetta, ja Virve ehdotti että tekisin niin, että palkkaan treenit niin, että pidän lelun koko ajan itselläni, ja annan vasta treenien päätteeksi lelun sille rallattavaksi. Välirallit katkaisevat keskittymisen, ja vievät turhaan koiran energiaa. Omaa näkökulmaa pitää muuttaa, jos pelkkä vetopalkka tuntuu tylsältä. Silmänisku

Oman vuoromme perään istuttiin katselemassa Jamin treenejä, ja siinäkin huomasi että Tomppa ei ollut oma itsensä lainkaan, se kun odotteli etupäässä tosi rauhallisesti. Välillä se makoili pitkiä aikoja katselemassa, ja sitä en muista tapahtuneen ikinä ennen!


***************

Sitten kun Rudyn vuoro tuli, käytiin tekemässä Tompan kanssa vähän agilityä. Nauru Kentän takaosassa oli sopivasti kaaren muotoisesti sijoitetut minirengas, ällän muotoinen pitkä putki, ja miniaita. Rengasta ei olla otettu kuin kerran, joten otettiin sitä ensin pari kertaa erikseen, ja sittenpä mentiin koko "rataa". Aitaa Tomppa ei ole myöskään ennen hypännyt, mutta eipä siinä ollut ongemaa. Aika kivasti Tomppa katseli ohjaavaa kättä ja meni vauhdilla homman läpi – ihan siinä sai juosta kunnolla. Kieli ulkona Siitä tulee varmaan kiva agilitykoira, jos vaan harjoittelemaan päästään!

***************

Huima teki vielä lopputunnista kaksi kaukosarjaa. Nyt sen vaihdot alkavat pysymään paremmin paikalla, mutta matalassa vireessä ongelmana tahtoo olla se, että se ei välttämättä nouse ekalla käskyllä. Jospa se siitä tulisi varmemmaksi.

Sitten otettiin vielä luoksetulo aika lyhyellä matkalla koko liikkeenä, hiukan hitaat pysähdykset, mutta palkkasin kuitenkin.

Liikkeestä istuminen, ok, seuraamista, aika hyvä paikka!

Lopuksi vielä muutaman minuutin paikallamakuu A:n takana piilossa, vähän vinkui, mutta makoili myös paljon pää maassa.

**************

Treenit olivat antoisat, vaikka Tomppa olikin ihan muissa sfääreissä. Sen kanssa on kuulemma perustyö tehty niin hyvin, että voitaisiin alkaa viemään hommaa eteenpäin, eikä kannata pelätä niin paljon mahdollisia virheitä.

Mahtaakohan Tompan juoksu olla ihan juuri tuloillaan, tai onkohan se jostain kipeä? Vai olikohan haahuilu vaan teinin maailmantuskaa? Ensimmäistä kertaa kautta maailmansivun Tomsku pudotti kerran pallonkin suustaan, kun piti kesken kaiken lähteä haistelemaan. Jo on aikoihin eletty!