Säähavainnot Hyvinkää Hyvinkäänkylä:
Tuorein säähavainto: 15.4.2009 20:20
Lämpötila 2,6 °C; kosteus 54 %; kastepiste -5,7 °C.


Jäljen pituus 150 metriä (suora), viisi keppiä, ikää tunti.

Tomppa pääsi tänään kevään ensimmäiselle jäljelle sorakuopan linjalle. Lumi oli jo sulanut, samoin maan pintakerros. Sammal tuntui jo aika kuivalle. Tompan jäljestys oli näemmä talven aikana vaihtunut yhdellä rysäyksellä vauvajäljistä oikeisiin jälkiin, kun pituutta tuli kertaheitolla lisää, namit harvenivat, ja kepitkin ilmestyivät kuvaan. Kannatti ahnehtia. Nauru

Keppejä käytiin ensin harjoittelemassa pumppiksella, jossa Tomppa etsi kolme keppiä muutaman metrin matkalta. Olisihan niitä voinut vähän enemmänkin harjoitella ennen niiden lisäämistä jäljelle, mutta kun on hätäinen...

Jälki kulki tieltä harjun päälle, nameja oli harvakseltaan 6-10 askelen välein.  Tuuli oli iltaan tyyntynyt. Jäljelle "lähetys" reilun viiden metrin päästä; laitoin Tompan ensimmäistä kertaa maahan vaijerin laittoa ja eteenlähetystä varten. No eihän se nyt ihan eteen osaa vielä lähteä, kunhan mutkitteli sinnepäin, mutta selvä ajatus sillä jäljen etsimisestä kyllä oli! Jäljen päälle tullessa se bongasi sen heti, mutta lähti ajamaan takajälkeen. Annoin sen mennä pari metriä ja käänsin sitten oikeaan suuntaan.

Tomppa söi melkein kaikki juustot, ajoi jälkeä aika tarkkaan ja tosi rauhallisesti. Rinne oli täynnä jonkun sorkkaeläimen jälkiä (peuroja varmaankin), ja kerran Tomera lähti puolitoista metriä sorkanreikäjonoa pitkin, mutta korjasi onneksi heti ihan itse oikealle jäljelle. Hyvä Tomppa! Lopussa se sai ilmavainun ilmeisesti jostain elukasta, seisoi vähän aikaa haistelemassa, ja kun ei tiennyt mitä tekisi, niin istahti jäljen päälle vähäksi aikaa. Käskyllä ajoi sitten kyllä loppuun saakka ja löysi palkkapurkin. Kepeistä se merkkasi kolme, ei kylläkään tuonut yhtään.

Palkkapurkin tyhjennyttyä heiteltiin vielä yhtä jälkikeppiä, ja Tomera palautti sen hienosti joka kerta. Yhden kerran keppi katosi, ja kovalla nuuskutuksella Tomsku etsi sen. Eiköhän se keppien ilmaisu tuosta lähde.

Poispäin lähtiessä Tomera lipesi vielä poistumisjäljelleni, ja kovin sujuvasti jäljesti sillä olleen kulmankin. Kieli ulkona  Pitää olla vähän varovaisempi noitten loppujen kanssa, mutta kun ei taas tullut sitä lelua mukaan.

******************
Eilekään ei päästy hallille tokoilemaan, mutta käytiin pikaisesti Kalevankadun Esson tyhjällä tontilla. Tomera vaatisi varmaankin aika pitkän tutustumisen vieraaseen (ja tuttuunkin?) paikkaan ennen kuin se voi keskittyä, nyt meininki oli taas melkoista haahuilua, töllistelyä ja nuuskuttelua. Lelulla homma onnistuu jotenkuten, namin kanssa on melkoista vääntöä. Saatiin me sentään jotain tehtyä.

Huima tokoili myös vähän, kaukot menivät edelleen kehnosti, muuten oikein hyvä. Tänään Huima pääsi tekemään myös pumppiksen parkkipaikalla vähän, kun Tomera sai kerran etsiä keppejä.

******************
Uloslähteminen oli tänään vaikeaa, kun Tomera ei suostunut tulemaan portaita alas. Ikinä ennen sillä ei ole ollut mitään vaikeuksia, viime viikolla se tosin rymisteli nurin niskoin muutaman rappusen alas. Liekö siitä jäänyt jotain traumoja. Kun viimein päästiin ulos, se pelkäsi Timppaa, joka sen mielestä leikki liian rajusti. Voi jestas.